سم و کود
سم و کود
تا الان برای همه ی ما پیش اومده که گیاهمون به انواع بیماری ها و حشرات مبتلا شده است.
اگر در این موقعیت گیر کردید بهترین راه این است که از افت کش و یا سم های گیاهی استفاده کنید.
برای استفاده از سمهای گیاهی و همچنین کود ها لازم است که اول با نوع سم و کود آشنا بشید و اگاه باشید که هر سمی روی چه موجودی و یا چه بیمارگری تاثیرگزار است در آخر هم باید مقدار مصرف سم و کود رو رعایت نمایید اسیبی به گیاهتون نرسه.
در واقع استفاده مناسب و متعارف از سم و کود برای درخشش و سلامت گیاهان بسیار حائز اهمیت است. در عمل، دوباره مصرف سمها و استفاده ناحساسانه و افزایش نسبت کودها ممکن است به گیاهان و محیط زیست آسیب برساند. بنابراین، بهتر است همیشه دستورات استفاده و راهنمایی تولید کنندگان را رعایت کنید و دقیقاً نیازمندیهای گیاهان را در نظر بگیرید.
برخی از تأثیرات سم ها بر روی گیاهان عبارتاند از:
۱. کاهش آسیبهای لمسی: سمها میتوانند گیاهان را محافظت کنند و آنها را در مقابل حشرات و جانداران مفتضح و باعث از بین رفتن بیماریهای گیاهی شوند.
۲. افزایش رشد و عملکرد: استفاده از سمها میتواند باعث افزایش رشد گیاهان و افزایش عملکرد آنها در تولید محصول شود، زیرا آسیبهای جانبی که بر گیاهان وارد میشوند را کاهش میدهند.
۳. کنترل آفات و بیماریها: سمها به عنوان آفتکشها برای کنترل حشرات موذی و بیماریهای گیاهی مورد استفاده قرار میگیرند. با داشتن تعادل مناسب در استفاده از سمها و رعایت مقررات مربوطه، میتوان آفات و بیماریها را به کمترین حد ممکن کاهش داد.
بهترین سم گیاهان آپارتمانی چیست؟
از دلایل انتخاب برخی از سم ها این می باشد که توی آفت مورد هدف مقاومت ایجاد نمیکند و با هر بار استفاده باعث از بین رفتن تعداد بیشتری از افت می شود
قارچ کشها : بهترین سم گیاهان آپارتمانی برای از بین بردن بیماری قارچی کاپتان – مانکوزب – کاربندازیم می باشد با این حال قادر هستید از سموم گیاهان آپارتمانی دیگهای که خاصیت قارچ کشی دارند هم مورد استفاده قرار دهید مثل: سم بنومیل – ایپرودیون کاربندازیم.
آفت کشها : بهترین سم گیاهان آپارتمانی برای از بین بردن آفتها ایمیدیاکلوپراید – پالیزین می باشد
کنه کشها : خیلی از آفت گیاه ها که سبب بیماری های پی در پی توی گیاه میشوند شامل کنهها می باشند.
برای نابود کردن این موجودات کوچک و دردسر ساز بهتره از سم گیاهان آپارتمانی خاص خودشون مورد استفاده قرار دهید این سموم که توانایی کشتن و از بین بردن کنهها رو دارن کنه کشها می باشند.
این سم گیاهان آپارتمانی شامل: کنه کش آبامكتين -کنه کش بروموپروپيلات – کنه کش پروپارژيت – کنه کش پيريدابن – کنه کش فن پايروكسي ميت – کنه کش فن پروپاترين – کنه کش فنازاكوئين – کنه کش مالاتیون است.
بهترین زمان سم زدن گیاهان
بهترین زمان برای سم پاشی صبح ها می باشد اگه صبح قادر به سم پاشی نبودید بهتره بعد از غروب آفتاب این کار رو انجام بدین. کلا بهتره نور خورشید به گیاه سم پاشی شده نخوره تا کارایی سم و گیاه رو کاهش ندهد. علاوه بر این چون روزنههای گیاهی در این مواقع باز هست تا آب را جذب کند و لذا مواد شیمیایی را هم در این مواقع بهتره جذب میشن البته برای سموم سیستمیک این قانون حاکمه. توی زمان های دیگه روز چون آب گیاه از طریق روزنهها بخار شده و بر روی آن سطح مینشیند، غلظت سموم رو تغییر میده و توی کار سم باعث اختلال میشود.
نکات ایمنی هنگام سم پاشی
برای سم پاشی سعی کنید از فضای باز استفاده کنید تا فضای خونهی شما الوده به مواد سمی نشه. اگه حساسیت خاصی دارید حتما از ماسک و دستکش برای سم پاشی مورد استفاده قرار دهید تا به خودتون اسیبی نزنید. حتما بیماری گیاه رو تشخیص بدین و بعد از اون سم مورد نظر رو انتخاب نمایید. الکی به گیاهتون سم نزنید. در صورت برخورد سم با چشم و یا صورت حتما با آب چند بار قسمت الوده شده به سم رو شست و شو دهید تا اثرات اون از بین برود.
بعد از سم پاشی چه باید کرد؟
به هیچ وجه بعد از سم پاشی نباید به گیاه دست بزنید یا آن را فورا بشورید.
گیاهان اگارتمانی را در محیطی قرار ندهید که در باقی ساعات روز جلوی نور مستقیم خورشید باشند
همیشه گیاه را مورد بررسی قرار دهید که مشکلی مثل پژمرده شدن یا زرد شدن برگها و نشانههای بیماری نداشته باشد و سر وقت آنها را هرس نمایید.
شایان ذکر است ظرفی که در آن محلول سم را درست کرده و با آن اسپری کردید را شستشو دهید تا در استفادههای بعدی با سایر آفت کشها، ترکیبات آنها با یکدیگر قاطی نشوند.
برخی از انواع سمهای استفاده شده برای کنترل آفات گیاهان عبارتند از:
1. سموم حشرهکش: شامل مواد شیمیایی مانند پیرتروئیدها، نوئونیکوتینوئیدها، ارگانوفسفرها و کارباماتها است که برای کنترل حشرات مورد استفاده قرار میگیرند.
2. سموم قارچ کش: جهت کنترل عفونتها و بیماریهای قارچی در گیاهان مورد استفاده قرار میگیرد. مانند فنیل آزول و تترابنازین.
3. سموم علف کش: جهت کنترل علفهای هرز مورد استفاده قرار میگیرد، برخی از مواد شیمیایی مثل گلیفوسیت، ائتوکسیسافایر، پاراکوات و اترولاکس قابل ذکر هستند.
4. سموم روغنی: مانند روغن نیمه سفید یا روغن خربزهای که جهت کنترل آفات مانند قارچها، پشهها و غیره استفاده میشود.
توجه داشته باشید که استفاده از سمها باید به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته شود و استفاده صحیح و همچنین رعایت دستورالعملها و ایمنیهای مربوطه ضروری است. همچنین، توصیه میشود از روشهای غیرشیمیایی و طبیعی نظیر استفاده از مواد آلی و مورچهها برای کنترل آفات سعی شود قبل از استفاده از سمها امتحان شود.
سم و کود
کود به ماده معدنی یا آلی یا بیولوژیک که دارای عناصر غذایی می باشد که باعث بالا رفتن حاصلخیزی خاک و همچنین با تیمار گیاهی باعث افزایش عملکرد کیفی و کمی محصول می گرددگفته می شود.
مزایای کود
کود در شکلهای مختلفی به دو صورت طبیعی و مصنوعی می باشند. بعضی از کودها بر پایه شیمیایی هستند، در حالی که بقیه کودها از مواد اولیه تماماً طبیعی مانند برگهای پژمرده، علفهای چیده شده تامین میگردند. با دادن مواد مغذی زنده مانند نیتروژن به خاک، کودها به گیاهان یاری می رسانند که برخلاف تهدیدهای بیماریزا یا به اشتراک گذاشتن منابع با علفهای هرز تهاجمی بارور گردند. کودهای آلی مانند کمپوستها و کودهای کشاورزی کیفیت خاک را با تغذیه میکروارگانیسم هایی که با آنها زندگی میکنند بهبود میبخشند . تغذیه میکروارگانیسم های خاک به کاهش فرسایش کمک میکند و خاک را هوادهی شده و هیدراته نگه میدارد. بریدن علفهای چیده شده، پخش کردن آنها روی چمن شکل دیگری از کود دادن می باشد که مواد با ارزش فسفر، پتاسیم و نیتروژن را فراهم میکند و تنها کاری که شما باید انجام دهید چیدن علف است
طبقهبندی کود ها
کودها به چند دسته تقسیم میشوند:
- شیمیایی
- آلی یا ارگانیک
- بیولوژیک یا زیستی
کودهای شیمیایی
- عناصر پرمصرف (ماکرو) شامل : ازت، فسفر، پتاس، کلسیم و منیزیم است.
- عناصر کممصرف (میکرو) شامل : آهن، روی، منگنز، مس و برم میباشد.
ترکیب شیمیایی و درصد خلوص کودهای مختلف حاوی یک عنصر،
دارای تفاوت بسیاری هستند این تفاوتها بر مورد مصرف، نحوه پخش، زمان کوددهی و اثربخشی کودها تأثیر بسیار مهمی دارند. به همین علت شناخت کافی از انواع کودهای شیمیایی قبل از انتخاب و یا مصرف آنها امری ضروری است.
کودهای آلی یا ارگانیک
کود های که منشا طبیعی دارد کود های الی یا ارگانیک گفته می شود. این کودها از منابع طبیعی، جلبکهای دریایی، مواد آلی جنگل، زغالسنگ و … تهیه می شوند امروزه به دلیل ارگانیکبودن این کودها مصرف این نوع کود بیشتر شده می باشد.
کودهای آلی با منابع گیاهی
این کودها باقیمانده پوسیده اندام نباتات است مثل شاخه، برگ، ساقه و …
این مواد در خاک دفن شده و در اثر فعالیت باکتریهای موجود در خاک تجزیه شده و تبدیل به مواد آلی می گردند که به رنگ سیاه یا قهوهای تیره در میآیند و به آن اصطلاحاً هوموس گفته میشود.
این کودها دارای کربن، اکسیژن، هیدروژن، نیتروژن، فسفر و گوگرد میباشد.
مقدار مصرف آن 1000- 700 کیلوگرم در هکتار می باشد.
در نتیجه سم و کود از مهمترین چیز هایی هستند که باید برای داشتن گیاهی بدون افت و خاک حاصلخیز باید ازشون مورد استفاده قرار داده شود.
گیاخاک:
گیاخاک نیز از انواع کود طبیعی می باشد این نوع از انواع کود برای بسیاری از ما آشنا به نظر می اید.
چرا که برای تقویت باغچه یا گلدانهای منزلمان از آن مورد استفاده قرار داده ایم بقایای قسمتهای رویشی گیاهان مانند برگ گیاهان دارای مقدار مناسبی از مواد تغذیهای می باشد و با مخلوط کردن بقایای گیاهان با خاک قادر هستیم خاک را به خوبی تغذیه نماییم.
کود های بیولوژیک یا زیستی
این کودها که نسل جدیدی از کودهای موجود است در داقع میکروارگانیسمهای مفیدی می باشند که در تغذیه گیاهان نقش همزیستی داشته و به تثبیت و جذب بهتر عناصر کمک میکنند.
کودهای زیستی (کود بیولوژیک) به مواد حاصلخیزکنندهای نامیده میشود که دارای تعداد کافی از یک یا چند گونه از میکروارگانیسمهای سودمند خاکزی می باشند. کودهای زیستی، ریزاندامگانهایی (میکروارگانیسمهایی) هستند که قادرند عناصر غذایی خاک را در یک فرایند زیستی تبدیل به مواد مغذی همچون ویتامینها و دیگر مواد معدنی کرده و به ریشه خاک برساند. مصرف کودهای زیستی کمهزینهتر هستند و در اکوسیستم آلودگی به وجود نمیآورد. کودهای زیستی مواد نگهدارنده میکروارگانیزمهای سودمند خاک میباشند.
عوامل تعین کننده زمان مصرف کود و نوع کود
1- فاصله بین تهیه تا مصرف کود نباید به حدی باشد که همراه بارندگی باشد
2- بین عمر گیاه و مصرف کود رابطه ای متوازن باشد برای مثال برای گیاهانی مثل تربچه که دارای عمر سی روزه هستند نباید از کود شیمیایی مورد استفاده قرار داد.
3- نوع کود مورد استفاده نیز به سهم خود دخیل می باشد به فرض مثال کودهای شیمیایی ازته در مقابل آبشویی شدن بسیار حساس اند و به جای آنها می توان از کودهای فسفاته و پتاسه مورد استفاده قرار داد زیرا مقاومت آنها نسبت به ابشویی به مراتب بیشتر از کودهای ازته می باشد
4- مهمترین عامل نتیجه حاصل از آزمایشات خاکشناسی می باشد که در حقیقت مارا مجاب به استفاده از کود نیاز برای رشد می نماید.
اعمال سم و کود به گیاهان به نحوه مناسب و منظم میتواند به رشد و توسعه ایده آل گیاهان کمک کند و تأمین نیازهای غذایی آنها را مطمئن سازد. برای استفاده بهینه از سم و کود، میتوانید راهنمایی بسته به نیازهای خاک، نوع گیاهان و شرایط محیطی را بهره ببرید.
بنابراین، اهمیت استفاده از سم و کود در کشاورزی و باغبانی و حفظ نیازهای غذایی گیاهان را نمیتوان نادیده گرفت. با اطمینان کامل میتوان گفت که سم و کود در بهبود عملکرد، رشد و سلامت گیاهان نقش بسیار مهمی دارند.