آفت گیاه چیست؟
به جانورانی که به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم بع گیاه خسارت وارد میکنند آفت گیاه گفته میشود . مجموعه حشراتی که با فرو بردن خود به درون گیاه شیره آن را میخورند و با نفوذ در بافتهای مختلف گیاه مانع رشد آن میگردند. متاسفانه تشخیص بعضی از این آفات بسیار سخت می باشد.
آفت گیاه یک شرایط غیرطبیعی و نامطلوب است که میتواند به گیاه صدمه برساند. این ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد و اثرات متنوعی روی گیاه داشته باشد. در زیر، برخی از اسیبهایی که افت گیاه میتواند به آن برساند را ذکر میکنم:
۱. رشد ضعیف: افت گیاه میتواند باعث کاهش رشد گیاه شود. این شامل کوچک شدن سایز گیاه، کاهش برگ و ساقه، ضعف ساختاری و توسعه نامناسب ریشه میشود.
۲. آسیب به سلولها: افت گیاه میتواند باعث تخریب و آسیب به سلولهای گیاه شود. این موضوع باعث کاهش عملکرد سلولی، ضعف سیستم انتقال مواد و اختلال در فرآیندهای فیزیولوژیکی میشود.
۳. کاهش مقاومت در برابر بیماریها و آفات: گیاهانی که از افت رنج میبرند، عموماً در مقابل بیماریها و آفات حساستر هستند. ضعف سیستم ایمنی گیاه، باز کردن راه ورود برای عوامل بیماریزا و آفات را آسانتر میکند.
۴. کاهش عملکرد و عدم تولید: افت گیاه میتواند به دلایل مختلف باعث کاهش عملکرد گیاه شود، که این شامل کاهش تولید محصول، متحمل شدن تأخیر یا خسارت در مراحل توسعه گیاه و کاهش کیفیت محصول میشود.
۵. له شدن و خشک شدن: آفت گیاه میتواند منجر به له شدن برگها یا ساقهها شود، همچنین ممکن است باعث خشک شدن بخشهای مختلف گیاه شود.
چگونه از انواع آفت گیاه آپارتمانی جلوگیری نماییم؟
برای جلوگیری از ایجاد و حمله انواع آفات به گیاهان آپارتمانی راه های ساده ای وجود دارد. این راه ها علاه بر راحت بودن هزینه کمتری از درمان و رهایی از دست انواع آفات گیاهان می باشند.ما شمارا به این ره حل های ساده اشنا میکنیم و با استفاده از آنها از گل و گیاهان خود در برابر آفات محافظت نمایید.
ثبت شرکت
انواع آفات گیاه اپارتمانی
-
کپک خاکستری
کپک خاکستری روی برگ ها، ساقه، گل ها و میوه ظاهر می گردد.رشد این قارچ در محیط های ملایم و مرطوب و در فضاهایی که تهویه مناسبی ندارند می باشد برای جلوگیری از ظاهر شدن این قارچ در حین کشت، از قرار دادن فضای مناسب گیاهان مطمئن باشید. قسمت هایی که آلوده شده اند را جدا نمایید سپس مخلوط بوردو را روی تمام قسمت های گیاه اسپری کنید.
-
شپشک سپردار
شپشک سپردار حشرات بسیار کوچک و بیضی شکلی می باشند. روی بدن آن ها سپری به رنگ سیاه، سفید، خاکستری و یا قهوه ای دیده میشود. این حشرات به ساقه گیاهان می چسبند و از شیره آن ها تغذیه می کنند. بعد از این عمل ماده براقی بر روی برگ ها باقی می گذارند. اگر تعداد این آفات بر روی گیاه مورد نظرتان کم بود شما قادر هستید برای درمان گیاه از کف صابون مورد استفاده قرار دهید. اگر تعداد آن ها زیاد بود بهتر می باشد، از سم های آفت کش استفاده نمایید.
-
مگس سفید یا سفید بالک
مگس سفید یا سفید بالک ها بسیار ریز می باشند. به همین علت دیدن آن ها بر روی گیاهان بسیار سخت است. برای مشاهده آن ها باید گیاه مورد نظر خود را تکان دهید. با تکان دادن گیاه این حشرات پرواز می نمایند. قادر هستید آن ها مشاهده کنید. این حشرات از گیاهان تغذیه می کنند، که باعث زرد شدن و افتادن برگ آن ها می شوند. برای این که این حشره را از بین ببرید باید گیاه مورد نظر خود را در چند مرحله سم پاشی نمایید.
-
پشه های قارچی
پشه های قارچی در دو نوع بالغ و لارو می باشند که هر دو به گیاه اسیب می رسانند. نوع بالغ به رنگ قهوه ای تا سیاه می باشد و دور تا دور گیاه پرواز میکند که بسیار آزاردهنده می باشند و نوع لاروی بعد از خروج از تخم شروع به سوراخ کردن ریشه گیاه و تغذیه از آن می کند.
-
آفت شته
از میان انواع آفات گیاهان، برخلاف کنه ها شته ها به راحتی قابل مشاهده و تشخیص می باشند و در رنگ های متفاوت سیاه، سبز، قرمز و حتی زرد وجود دارند. شته ها نیز شیره گیاهان را می مکند و سبب بد شکلی برگ های جوان می گردند.
نکته قابل توجه این می باشد که چسبناک شدن برگ های گیاهان به خاطر وجود همین شته ها بر روی گیاه است، شته ها ماده شیرینی به نام عسلک را ترشح می کنند که سبب جذب و رشد سایر بخش های مضر در گیاه نیز می گردند.
-
آفت تریپس ها
تریپسها، حشراتی ریز با بال های ریشکداری می باشند. این آفت ها، از شیره گیاهان تغذیه میکنند و حرکتشان به صورت جهشی است. در اثر تغذیه این نوع از آفتها، نقاط بسیار ریز و نقره ای رنگ زیادی، بر روی برگها تشکیل میشود. تریپس گیاهان، علاوه بر ضعف گیاه، قادر هستند سبب پیچیدگی برگها و بدشکل و کوچک شدن گلها و حتی ریزش آنها بشوند.
این آفت گیاه ، اکثرا دوره استراحت یا خواب خود را در خاک می گذرانند. با مساعد شدن شرایط محیطی، فعال شده و به گیاه حمله می کنند
آفت کنه تار عنکبوتی
کنه های گیاهی، جانورانی بسیار ریز می باشند.این آفت ها ، با مکیدن شیره گیاهی ، باعث ضعف گیاه می گردند.همچنین با این کار، سبب ایجاد نقاط زرد رنگ بر روی برگ ها نیز می شوند.کنه تار عنکبوتی، یکی از گونه های مهم کنه های نباتی است.این نوع از آفت گیاهان آپارتمانی ، با تنیدن تاری شبیه به تار عنکبوت، سبب جذب گردوخاک هوا، کثیف شدن برگها و پایین امدن فتوسنتز میگردد.در نتیجه، پس از مدتی برگ ها زرد شده و می ریزند.تخم ریزی این نوع از آفت گیاهان آپارتمانی، بر روی گیاه صورت می گیرد.
دوره خواب یا استراحت آنها نیز، یا بر روی گیاه و یا در خاک و بقایای گیاهی انجام می شود.
-
کرم های ریشه خوار
این کرم ها، عمدتا نوزادِ سخت بال پوشان هستند. کرم های ریشه خوار ، با جویدنِ ریشه، سبب آسیب به گیاه و خشک شدنِ آن می گردند.این آفت، اکثرا رنگ سفیدی دارند و در خاک های آلوده وجود دارد.اندازه های این نوع از کرمها نیز، مختلف است.
-
آفت کرم های برگ خوار
نوزاد پروانه ها کرم های برگ خوار می باشد و اکثرا به رنگ سبز هستند برخلاف آفت های دیگر این کرم ها تقریبا بزرگ به حساب می ایند و هر بار که پوست میندازن بزرگ تر هم میشوند. همان طور که از اسم این حشره مشخص می باشد برگ های گیاه را میجود و جلو میروند و قابلیت نابود کردن کل گیاه را دارد.
کرم های گیاه خوار هم از طریق خاک آلوده به گیاه انتقا پیدا می کنند و هم امکان دارد مستقیما از تخم گذاری پروانه ها بر روی گیاه ایجاد گردند.
-
شپشک آرد آلو
آفت شپشک آردی جزو خانواده شپشکهای فلسی می باشد و آسیب رساند آن به گیاه از طریق مکیدن شیرهی گیاه انجام می شود. آفت شپشک آرد آلود بزرگتر از آفتهای دیگر است و بیشتر شبیه به خرخاکی سفید رنگ پشمالو می باشد. آنها به صورت خوشهای جمع می شوند و با یک نگاه قابل مشاهده هستند و شاید به نظرتان یک گوله پنبه بیاید. نتیجه ی وجود این دسته از حشرات، زر شدن برگ گیاهان می باشد.
-
کرم خراط
کرم خراط، جزو حشرات بومی اروپا می باشد و در ایران نیز در استانهای مرکزی، اصفهان، گیلان، مازندران، خراسان، گرگان و چهارمحال و بختیاری مشاهده شده است. کرم خراط، یک آفت بسیار پلی فاژ می باشد و از 74 نوع گونهی گیاهی تغذیه میکنند. این نوع حشره به بسیاری از درختان میوه و درختان غیرمثمر حمله انجام می دهد. حشرهی مادهی کرم خراط دارای شاخکهای نخی شکل بوده و از نرها متمایز میشود.در ابتدا تخم این حشره زرد رنگ می باشد که سپس به ارغوانی و درنهایت به خاکستری، تغییر رنگ میدهد. میتوان با استفاده از هرس کردن، آبیاری صحیح، استفاده از تلههای نوری و فرمونی و سم اتریمفوس متیل،از رشد کرم خراط را جلوگیری کرد
برای آفت گیاه ، استفاده از کودها و محرکهای رشد گیاهی ممکن است مفید باشد. در ادامه، نمونههایی از محصولات معمولاً استفاده شده برای آفت گیاه را نام برده ایم:
1. کودهای آلی: کودهای آلی مانند کود کمپوست (compost) یا کود حیوانی میتوانند باعث افت گیاه شوند. این نوع کودها حاوی عناصر غذایی ضروری برای رشد و توسعه صحیح گیاهان هستند و در بهبود ساختار خاک و رطوبت بهتر آن نیز موثر هستند.
2. کودهای شیمیایی: خوراکیهای معدنی که شامل عناصر مغذی مختلفی مانند نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K) و سایر عناصر ریزمغذی هستند، برای افت گیاه استفاده میشوند. این کودها معمولاً در قالب گرانولها، پودرها و محلولهای مخلوط عرضه میشوند.
3. هورمونهای گیاهی: هورمونهای گیاهی مانند اسید ابسیسیک (ABA)، اکسین (Auxin) و سایر هورمون های رشد گیاهی، به رشد و توسعه صحیح گیاهان کمک میکنند و میتوانند در مواردی مانند افت و سپس بازیابی گیاه بعد از تنشها مفید باشند.
4. ترکیبات آمینوآسید: تعدادی از ترکیبات آمینوآسید مانند گلیسین بتائین (Glycine betaine)، پرولین و سایر آمینوآسیدها، به عنوان محافظهای استرس گیاهی عمل میکنند و میتوانند به گیاه در مقابل تنشهای مختلف مانند گرما، خشکی و شوری کمک کنند.
استفاده از هر نوع سم برای آفت گیاه توصیه نمیشود، زیرا ممکن است به جای افت و بازدهی گیاه، به آن آسیب برساند. استفاده از محصولات معتبر و منابع تخصصی برای توصیهها و رهنمودهای هر نوع محصول توصیه میشود.
دقت در خرید گیاهان جدید
- حتما قبل از خرید گلدان از گلخانه به دقت ان را مورد بررسی قرار دهید. اگر متوجه آفت در گلدان و بر روی گیاه تان شدید به صاحب گلخانه اطلاع دهید.
- برای تعویض گلدان گیاه آپارتمانی خود ، حتما گلدان را با آب و صابون و یا محلول سفید کننده تمیز نمایید و بعد آن گیاه را به گلدان جدید انتقال دهید.
- وقتی یک گیاه آپارتمانی جدید تهیه میکنید در ابتدا بهتر می باشد چند روز در مکانی جدا از گیاهان دیگرتان نگهداری گردد و بعد از اطمینان از سالم بودن آن گیاه قادر هستید به فضای کنار بقیه گیاهان انتقال دهید.
تمیز نگه داشتن خاک
- در تهیه خاک برای گلدان ها باید بسیار با دقت باشید. در بسیاری از موارد خاک های آلوده موجب آفت زدن گیاهان می گردند.
- چند حبه سیر در کنار گیاهانتان قرار دهید، بوی سیر مانع از جمع شدن حشرات و آفات می گردد.
- پاشیدن پور فلفل یا دارچین بر روی خاک گلدان برای جلوگیری از آفت موثرمی باشد.
- به هیچ عنوان از کود حیوانی تازه و نپوسیده برای گیاه آپارتمانی مورد استفاده قرار ندهید.
- برای اینکه اطمینان حاصل فرمایید که خاکی را که برای گل و گیاه آپارتمانی میخواهید مورد استفاده قرار دهید آلوده نمی باشد قادر هستید آن خاک را با قرار دادن خاک به مدت یک ماه زیر پلاستیک در فصل های بهار و یا تابستان، خاک را ضدعفونی نمایید.
جلوگیری از انتشار آفات
- گلدان هایتان را مرتب بازرسی نمایید، تا در صورتی که یکی از گلدان های آپارتمانتان دچار آفت شده است به سرعت اگاه میشوید و علاوه بر از بین بردن آن، اولین اقدام این می باشد که آن گلدان را از بقیه گیاهان جدا نمایید.
- هر چند وقت یکبار قادر هستید از سموم طبیعی دست ساز ( ترکیبی از آب، فلفل قرمز و سیر) در منزل برای ضدعفونی کردن گیاه مورد استفاده قرار دهید.
- برگ و ساقه گیاهتان را با آب کف دار پاک نمایید.
- سعی داشته باشید حتما چند قلمه از گیاهان مورد علاقه تان تهیه نمایید، تا در صورتی که آفت گیاه تان را از بین برد، قادر باشید دوباره یک گلدان از آن گیاه مورد نظر داشته باشید.
- اگر گیاه تان دچار آفت شد، با روش های مختلفی مثل استفاده از سموم ارگانیک و شیمیایی مختلف، آفت کشها، هرس کردن گیاه، شستن گیاه با آب ولرم و … گیاه تان را نجات دهید.
شما میتوانید برای مشاوره نگهداری از گیاه از گیاه پزشک و یا سرویس نگهداری گیاه کمک بگیرند.
طراحی سایت در کرج